Ο καιρός τώρα

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πτωτοπορεί με μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά

Η εφαρμογή «ΑΠΘ Μobile» είναι μια νέα πρωτοποριακή υπηρεσία για «έξυπνα» κινητά, που καθιστά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο με αντίστοιχη ψηφιακή εφαρμογή για «smartphones».
Επίσης, έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία ο «mobile web» δικτυακός τόπος m.auth.gr για χρήση από οποιοδήποτε «έξυπνο» κινητό, ενώ υπάρχει μέριμνα και για την πρόσβαση ατόμων με αισθητηριακές αναπηρίες.

Τις πρωτοπόρες ψηφιακές υπηρεσίες παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου οι επικεφαλής των ερευνητικών ομάδων, παρουσία και του αντιπρύτανη Γιάννη Παντή, που είχε τον συντονισμό τους και του πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου.

Ο κ. Μυλόπουλος χαιρέτισε τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές του ΑΠΘ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο των ερευνητικών ομάδων. Σημείωσε ότι το πανεπιστήμιο διασυνδέεται με συμφωνίες με 107 πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού και διακρίνεται για τις τεχνολογικές του ανακαλύψεις.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το ΑΠΘ θα αποτελέσει την έδρα του πρώτου Διεθνούς Επιστημονικού Κέντρου Υδάτων (κατηγορίας ΙΙ) της UNESCO για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μια πρωτοβουλία η οποία θα αναβαθμίσει ακαδημαϊκά το Πανεπιστήμιο, θα βελτιώσει τη διεθνή αναγνωρισιμότητά του και ταυτόχρονα θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη διεθνές κέντρο για τα κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής νερού.

Η πρόταση, υπογράμμισε ο πρύτανης, έγινε «θετικά αποδεκτή» από την UNESCO και επίσης, όπως προέκυψε και μετά τη χθεσινή του συνάντηση του με τον υφυπουργό Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου έχει και τη στήριξη της κυβέρνησης.

H εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα «ΑΠΘ mobile»

Tο ΑΠΘ έχει πλέον ξεκινήσει τη δωρεάν διάθεση της εφαρμογής «ΑΠΘ mobile» για smartphones στο Android market και στο Apple Store, ενώ έχει θέσει σε παραγωγική λειτουργία τον mobile web δικτυακό τόπο m.auth.gr για χρήση από οποιοδήποτε smartphone. Μέσα από την εφαρμογή «ΑΠΘ mobile» τα μέλη τού ΑΠΘ και οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και δραστηριότητες της ακαδημαϊκής ζωής συγκεντρωμένες σε ένα σημείο.

Μεταξύ των υπηρεσιών που παρέχονται είναι: «Αναζήτηση Προσώπων» που εργάζονται στο ΑΠΘ, «Ανακοινώσεις», «Χάρτης» με σημεία παρουσίας του ΑΠΘ και πληροφορίες για τμήματα και υπηρεσίες που στεγάζονται σε κάθε χώρο, «Διοικητική Δομή» με πληροφορίες για την οργάνωση και τα στοιχεία επικοινωνίας υπηρεσιών, «Σχολές & Τμήματα» με πληροφορίες για Προγράμματα Σπουδών και μαθήματα, «Αναζήτηση Βιβλιοθήκης» για αναζήτηση βιβλίων, περιοδικών, εργασιών και δημοσιεύσεων, το «Μενού Λέσχης» και τα «Δρομολόγια Λεωφορείων» για γραμμές που εξυπηρετούν το ΑΠΘ.

Με ταυτοποίηση του χρήστη η επιλογή «Βαθμολογίες» παρέχει στους φοιτητές πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Γραμματείας (εποπτεία βαθμολογιών & δηλώσεων). Αντίστοιχα οι διδάσκοντες έχουν πρόσβαση στον κατάλογο των εγγεγραμμένων φοιτητών στα μαθήματά τους και μπορούν να δουν βαθμολογίες φοιτητών στα προηγούμενα εξάμηνα (για έκδοση συστατικής, διανομή διπλωματικών, κλπ.). Τέλος υπάρχει δυνατότητα ελέγχου διαθεσιμότητας θέσεων εργασίας σε πραγματικό χρόνο, μέσω της επιλογής «Πληρότητα Νησίδων Η/Υ».

Αυτή είναι η πρώτη έκδοση της εφαρμογής, ενώ οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και προς την κοινωνία θα διευρύνονται και θα αναβαθμίζονται διαρκώς. Με την έναρξη του νέου εξαμήνου, οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους από το κινητό τους.

«Είναι μια πρωτοποριακή εφαρμογή που προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα επικοινωνίας στους φοιτητές, την πανεπιστημιακή κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει άμεση πρόσβαση και συναλλαγή με υπηρεσίες του ΑΠΘ» τόνισε ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...