Ο καιρός τώρα

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Δημιουργήστε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης





Give the password!!! Αυτό μας προτρέπουν να κάνουμε οι περισσότερες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ο λογαριασμός του e-mail μας και τόσες άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά κατά την εργασία μας με τον υπολογιστή και κυρίως το διαδίκτυο. Πως όμως θα είμαστε σίγουροι ότι ο κωδικός μας που έχουμε δημιουργήσει για την πρόσβασή μας σε όλες αυτές τις σελίδες είναι ασφαλής;


Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Δικτύου λοιπόν εξέδωσε ανακοίνωση με τις σωστές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούμε ώστε να κοιμόμαστε ήσυχοι και σίγουροι ότι τα δεδομένα μας δεν κινδυνεύουν. Το κέντρο ασφαλούς δικτύου τονίζει ότι ο τέλειος κωδικός που δεν παραβιάζεται με τίποτα, δεν έχει εφευρεθεί ακόμα. Μια ακόμη προειδοποίηση είναι ότι ο κωδικός που χρησιμοποιούν οι χρήστες για πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες δεν είναι τόσο ασφαλής όσο τουλάχιστον οι ίδιοι θα νόμιζαν!

Οι συμβουλές λοιπόν, οι οποίες βασίζονται επάνω στα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι χρήστες κατά τη δημιουργία ενός κωδικού πρόσβασης είναι οι εξής:


  1. Μη βάζετε για κωδικό προσωπικά στοιχεία όπως η ημερομηνία γέννησης. Αν κάποιος θέλει να παραβιάσει τον λογαριασμό σας θα είναι το πρώτο πράγμα που θα πληκτρολογήσει. 
  2. Καλό είναι ο κωδικός να αποτελείται από παραπάνω από μια λέξεις.
  3. Μη βάζετε το τηλέφωνό σας για κωδικό. Όλο και κάποιος θα το ξέρει....
  4. Κάντε τον κωδικό σας σχετικά πολύπλοκο και μη προβλέψιμο. Συνδυάστε αριθμούς και γράμματα όσο πιο ανακατεμένα γίνεται.
  5. Ο κωδικός θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 8 χαρακτήρες
  6. Θα πρέπει να είναι αναμεμιγμένος με μικρά, κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και σύμβολα
  7. Θα πρέπει να υπάρχει φαντασία κατά τη δημιουργία των κωδικών. Για παράδειγμα μια φράση από κάποιο βιβλίο ή κάποιο απόφθεγμα αλλά όχι αυτούσιο.
Το κέντρο βέβαια τονίζει ότι οι χρήστες δε θα πρέπει να εφησυχάζουν και να έχουν πάντα τα μάτια τους ανοιχτά για τους επιτήδειους που κάνουν το λεγόμενο "phising" (ηλεκτρονικό ψάρεμα) και ζητούν συνήθως από τους ανυποψίαστους χρήστες τον κωδικό τους, παρουσιαζόμενοι ως κάποια επίσημη πηγή.

Ένας τρόπος για να δείτε το κατά πόσο είναι ασφαλής ο κωδικός ή οι κωδικοί που εσείς χρησιμοποιείτε είναι να επισκεφτείτε μια σελίδα όπως το http://howsecureismypassword.net/ το οποίο θα τσεκάρει την ασφάλεια του κωδικού σας.

Αν το site σας πει ότι ο κωδικός που χρησιμοποιείτε είναι αδύναμος, απλά αλλάξτε τον!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...