Ο καιρός τώρα

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί πρέπει να κάνουμε Πλάνο Ενότητας και ποια η χρήση του


Πριν από λίγες μέρες αναφερθήκαμε στο πλάνο σεμιναρίου, στο γενικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσουμε πριν να ξεκινήσουμε κάποιο σεμινάριο.
Το επόμενο στάδιο είναι να περάσουμε στο πλάνο ενότητας.
Τι είναι αυτό;
Το πλάνο ενότητας είναι εκείνο που θα καθορίσει τη σειρά με την οποία θα γίνουν τα επιμέρους τμήματα της κάθε ενότητας. Τη σειρά δηλαδή των μαθημάτων και το πόσες ώρες θα διαρκέσει το κάθε ένα από αυτά. Το πλάνο ενότητας είναι πιο αναλυτικό από το πλάνο του σεμιναρίου. Έτσι για παράδειγμα αν πρέπει να διδάξουμε την ενότητα του Excel, θα πρέπει να πούμε ποιο κομμάτι του θα γίνει, με ποια σειρά και πόσο θα διαρκέσει.
Και το πλάνο ενότητας έχει κάποια βασικά στοιχεία που θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνονται σε αυτό. Πάμε να τα δούμε:
·                     Όνομα ενότητας
·                     Σκοποί και στόχοι της ενότητας
·                     Χρονοπρόγραμμα
·                     Διδακτικές μεθόδους
·                     Εκπαιδευτικά μέσα

Το πλάνο ενότητας ακολουθεί κατά γράμμα το πλάνο σεμιναρίου. Αν δηλαδή κάποια ενότητα έχει ορισθεί ότι θα γίνει πριν από κάποια άλλη στο πλάνο του σεμιναρίου όσον αφορά στο χρονοπρόγραμμα θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη σειρά.
Όσον αφορά το χρονοπρόγραμμα του πλάνου ενότητας αυτό θα είναι πιο αναλυτικό και θα πρέπει να δείχνει με ποια σειρά και πόση διάρκεια θα έχει το κάθε μάθημα της ενότητας αυτής. Αυτό που θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι δε θα πρέπει να παραλείπουμε τίποτα από τη διδακτέα ύλη της ενότητας. Τίποτα δεν εννοείται όλα είναι καινούρια για τους μαθητές μας. Παράλληλα στο χρονοπρόγραμμα μπορούμε να κάνουμε ανακατάξεις στη σειρά με την οποία θα διδαχθούν τα διάφορα τμήματα του μαθήματος ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της κάθε ομάδας που θα εκπαιδεύουμε.
Τα εκπαιδευτικά μέσα και μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν θα αφορούν αποκλειστικά στη διδασκαλία της συγκεκριμένης ενότητας και θα πρέπει να αναφέρονται και στο πλάνο του σεμιναρίου.
Έτσι λοιπόν έχουμε κάνει το δεύτερο βήμα για μια ολοκληρωμένη και παραγωγική διδασκαλία που θα ικανοποιεί και εμάς αλλά και τους μαθητές μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...